Orman okulu, doğada geçirilen vakit, amacı, kazanımları, yaşattığı his bize göre anlatılamaz. Bundan dolayı ara ara velilerimizi de dahil ettiğimiz orman günlerimiz oluyor, çünkü bazı şeyler yaşayarak anlaşılabilir, ormanda öyle. Genel bir fikriniz olması açısından, size biraz bahsetmek istiyoruz ama en kısa sürede size de orman etkinliklerimize bekliyoruz.
Orman okulları; doğa ve eğitimi bütünleştiren bir anlayış olarak İskandinavya’da doğmuştur. Bu anlayış doğanın benzersiz bir öğrenme deneyimi sunduğunu ve çocukların öğrenmesi gerekli olan kavramları doğal ortamdaki çeşitli deneyimlerle öğrenebileceği esasına dayanır.
Orman okulları eğitim modeline ilham veren kişinin Friedrich Froebel olduğu düşünülmekte, onun bütünsel eğitim anlayışının bu yaklaşımın temelini oluşturduğu bilinmektedir. Zaman içerisinde bu eğitimle birlikte çocukların merak ve risk alma becerilerinin geliştiği, öz güven ve öz yeterliliklerinin desteklendiği görülmüştür. Böylece orman okulları yaklaşımı uluslararası olarak farklı ülkelerde uygulanmaya başlanmıştır.
İlk olarak 1995 yılında İngiltere eğitim müfredatına entegre edilen bu yaklaşım, orman, mera ve çiftlikler gibi pek çok mekanda uygulanabilir olması yönüyle geniş bir uygulama alanına sahiptir. Risk alma ve dışarıda bulunma çocuklar açısından ebeveynler tarafından kimi zaman ekstrem görülse bile risklerin çocukların yaşı ve becerileriyle doğru orantılı olması ve eğitmenlerin rolü gibi gibi pek çok faktör sayesinde eğitimin güvenli ve benzersiz bir öğrenim deneyimi sunduğu anlaşılmaktadır.
Birden çok duyu kullanılarak öğrenmenin gerçekleşmesi ve böylelikle çocukların hem fiziksel hem ruhsal gelişimlerine katkı sağlanırken, sosyal olarak daha aktif bir öğrenme deneyimi yaşamalarına imkan sağlanması orman okulu faydaları olarak öne çıkan eğitim nitelikleri arasındadır. Orman okulu eğitimiyle birlikte; Çocukların hem bilişsel hem motor işlevsellikleri olumlu etkilenmekte, fiziksel olarak sağlıklarında artış görülmektedir.
Kendi başlarına karar verme, gerektiğinde diğerlerine liderlik etme gibi yetilerin kazanılması bu eğitimin diğer artıları arasında yer almaktadır. Çocuklar için biyoloji, fen, matematik gibi bilimleri bizzat doğal yaşamın içerisinde öğrenme ve kullanma imkanı doğmaktadır. Böylelikle sıkılmadan, ezbere dayanmayan aynı zamanda da akılda kalıcı bir öğrenim deneyimi gerçekleşmektedir.
Orman Okulu İlkeleri, Orman Okulu davranış kalıplarını şekillendiren ve yöneten altı temel ilkenin tümüne uyan bir yaklaşımdır. Dış mekanda yapılan eğitiminin birçok türü vardır ve hepsi çok büyük bir değere sahiptir, ancak Orman Okulu ulaşımı, dağıtımı ve etkisi açısından çok daha etkili ve benzersizdir.
Bu altı ilke şunlardır:
Orman Okulu, tek seferlik bir ziyaretten ziyade, ormanlık alanda veya doğal ortamda sık ve düzenli oturumların uzun vadeli bir sürecidir. Planlama, uyarlama, gözlemler ve gözden geçirme Orman Okulunun ayrılmaz unsurlarıdır.
Orman Okulu, öğrenci ile doğal dünya arasındaki ilişkinin gelişimini desteklemek için ormanlık veya doğal ağaçlık bir ortamda yer alır.
Orman Okulu, dirençli, kendine güvenen, bağımsız ve yaratıcı öğrenicileri teşvik ederek dahil olan herkesin bütünsel gelişimini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Orman Okulu, öğrencilere çevreye ve kendilerine uygun, desteklenen riskleri alma fırsatı sunar.
Orman Okulu, mesleki uygulamalarını sürekli olarak sürdüren ve geliştiren nitelikli Orman Okulu uygulayıcıları tarafından yürütülür.
Orman Okulu, gelişim ve öğrenme için bir topluluk oluşturmak için bir dizi öğrenci merkezli süreç kullanır.